Archiv pro měsíc: Červen 2016

Vegan špízy

Špízy jsou skvělá varianta jídla, pokud chcete grilovat a zároveň jíst zdravě a rostlinně.

Na špejli můžete napíchat libovolnou zeleninu, já jsem tentokrát zvolila malou cuketku, červenou papriku a cibuli.WP_20160424_003-600x442

Doplnila jsme je hnědými žampiony a lahůdkovým tofu.Všechny ingredience nakrájejte na přibližně stejně velké kousky, žampiony vybírejte menší, případně je také nakrájejte třeba na čtvrtiny. Napichujte na špejli. Pokud budete grilovat na otevřeném ohni, zvolte kovovou jehlu na špízy.WP_20160423_002-600x416Marinádu si připravte z oleje a grilovacího koření. Já zvolila grilovací koření na zeleninu od Koření světaale je to jen na vás, myslím, že lze použít libovolné grilovací koření.WP_20160423_004-600x338Poté grilujte. Já používám kontaktní gril TEFAL, ale určitě by to šlo udělat i v troubě na pekáčku.DSC1411-600x519Zeleninové špízy se grilují cca 10 minut, je to prostě rychlovka….DSC1413-398x600Přeji vám dobrou chuť.DSC1409zdroj zde

Zapečená cuketa s bramborem a žampióny

Rychlé a velice dobré letní jídlo…. vzhledově to možná není kandidát na Miss rostlinná strava, ale chuťově to bylo tak dobré, že jsem to druhý den musela udělat ještě jednou (protože v lednici čekaly další dvě cukety na zpracování)…recepty_vegan_Zapecenacuketa_wp_20150711_006 Vrcholí sezóna cuket a protože je většina našich kamarádů nestíhá sníst, tak je dostáváme a máme velkou radost, protože nám cukety opravdu chutnají a tak se snažím vymýšlet nejrůznější způsoby zpracování…. pro dnešní recept (tři porce) jsem použila dvě cukety, dvě velké nové brambory, dvě cibule, hlavičku česneku a šest žampiónů, ale vy si poměry můžete různě upravit…recepty_vegan_Zapecenacuketa_zapecenacuketa Cuketu, brambory (neloupala jsem je, jen vydrhla kartáčkem), cibuli a žampiony jsem nakrájela pomocí elektrického krouhače na plátky (kdo nemá, krájí ručně :-)), brambory a cuketu jsem prosolila a nechala pustit šťávu – stačí pět minut. Poté vyndáte na čistou utěrku a vysušíte.recepty_vegan_Zapecenacuketa_wp_20150711_012 Česnek jsem nakrájela na tenké plátečky pomocí téhle úžasné oboustranné škrabky Tygr…  nebojte se použít celou palici, nakrájený česnek není tak aromatický jako lisovaný…recepty_vegan_Zapecenacuketa_wp_20150711_013 Vše jsem dala do mísy a přidala olej a koření – použila jsem směs na americké brambory a kongo směs.recepty_vegan_Zapecenacuketa_wp_20150711_014Pořádně promíchejte.recepty_vegan_Zapecenacuketa_wp_20150711_015Naskládejte na plech – já udělala tu chybu, že jsem tam dala pečicí papír. Už nikdy více.. raději do směsi přidejte trošku více oleje a dejte bez papíru. Ve výsledku dělal totiž psí službu… (rozmočil se a trhal)recepty_vegan_Zapecenacuketa_wp_20150711_016 Pečte na 180st – po 20ti minutách vyndejte, prohrábněte (aby se opečené dostalo na dno a naopak) a dejte ještě na 15 minut do trouby.recepty_vegan_Zapecenacuketa_wp_20150711_017Trošku připečené kraje nejsou vůbec na škodu…recepty_vegan_Zapecenacuketa_wp_20150711_019 Podávejte se zeleninou…recepty_vegan_Zapecenacuketa__dsc8952 Podruhé pečené bez peč. papíru a téměř se to nepřichytilo a chutnalo to opět skvěle…recepty_vegan_Zapecenacuketa_wp_20150711_018zdroj zde

Špagetová dýně s houbami

Špagetová dýně nenosí své jméno nadarmo… opravdu z ní získáte špagety, čistě rostlinné, vhodné i pro bezlepkáře…  a je to tak jednoduché… já jsem k ní dělala houby, ale je vlastně jen na vás, čím ji naplníte či co k ní přidáte…

Na její přípravu budete potřebovat tedy nějakou tu náplň – já zvolila směs hub a cibuli…. a pak už jen koření a trošku oleje… tak jednoduché to je…recepty_vegan_Spagetovadyneshoubami__dsc9940Cibuli si nakrájejte – tak jak to máte rádi. Já teď ujíždím na tenkých proužcích, které dělám pomocí této úžasného oboustranného struhadla Tygrdržáku na cibuli (protože struhadlo je opravdu ostré, doporučuji kombinovat s tímto napichovátkem). Oba výrobky jsou české výroby a fungují opravdu skvěle.recepty_vegan_Spagetovadyneshoubami__dsc9914Na pánvi rozehřejeme trošku oleje a osmahneme na něm nejdříve cibulku a po chvíli přidáme nakrájené houby.

Okořeníme – já použila směs koření country.

recepty_vegan_Spagetovadyneshoubami__dsc9919Orestovat stačí opravdu krátce, protože houby budeme ještě zapékat a tam dojdou.

Špagetovou dýni rozpůlte a lžící vydlabejte semínka.recepty_vegan_Spagetovadyneshoubami__dsc9915Nalijeme do každé půlky trošku oleje a nasypeme oblíbené koření.

Mašlovačkou rozmícháme a potřeme celý vnitřek i řeznou plochu.recepty_vegan_Spagetovadyneshoubami__dsc9918

Naplníme houbovou směsí.recepty_vegan_Spagetovadyneshoubami__dsc9921Zabalíme do alobalu a dáme péct do trouby – 200st cca půl hodinky, záleží na velikosti…recepty_vegan_Spagetovadyneshoubami__dsc9923Po cca půl hodině vyndejte a nechte chvliku zabalené odpočinout…

Poté opatrně rozbalte, náplň vyndejte lžící a vezměte do ruky vidličku a tou naškrabejte vnitřek.recepty_vegan_Spagetovadyneshoubami__dsc9936Opravdu použijte vidličku. Já jsem poprvé kdysi dávno vzala lžíci a vydlabala jsem spíš hmotu než nudličky…recepty_vegan_Spagetovadyneshoubami__dsc9937A protože koření se prosákne jen do horní vrstvy dýňových špaget, je dobré po vyškrabání ještě nudličky dokořenit – já jsem použila jak původně již přidané country koření, sojovou omáčku a uzený pepř (popř. lze použít i normální).recepty_vegan_Spagetovadyneshoubami__dsc9938 Promícháme a podáváme…Jedna půlka dýně je pro dva střední jedlíky….

A tady ještě malé VIDEO, jak krásně to tou vidličkou jde….. a tohle je porce z půlky dýně….. opravdu pro velkého hladovce…recepty_vegan_Spagetovadyneshoubami_wp_20151023_002

zdroj zde

Mátová zmrzlina

Videorecept na tuto zmrzlinu najdete tady.recepty_vegan_matovazmrzka_wp_20150507_015

V původním receptu používají jen špenát a kapou mátovou (peprmintovou) esenci. Tu nemám a ani netuším, kde ji sehnat. Zato mám doma celkem vzrostlou mátu, tak jsem jí naškubala…. Přiště bych jí dala klidně stejné množství jako je toho špenátu.recepty_vegan_matovazmrzka_wp_20150507_016 Hlavní ingrediencí jsou banány – ty si nakrájejte a zmrazte….  Recept na banánovou zmrzlinu najdete i tadyrecepty_vegan_matovazmrzka_wp_20150507_017 V originálním receptu dávají kokosové mléko… ale já jsem ho zrovna neměla, tak jsem použila vodu a sojovou smetanu, celkem asi 100 ml.recepty_vegan_matovazmrzka_wp_20150507_018Rozmixujte. První zkušenosti se silnějším NutriBulletem jsou ty, že se prostě rychleji točí (25tis otáček), tím pádem pracuje rychleji, ale to je zatím jediný rozdíl, který jsem našla, uvidíme později, zítra zkusím ořechová másla…

Zatím je to tedy v porovnání s NutriBulletem 600W vyrovnané…

Ještě poznámka – ani silnější stroj to nepromíchal naráz. Jednou jsem musela zastavit a přesunout rozmixované dolů, aby se nerozmixované dostalo k nožům…recepty_vegan_matovazmrzka_wp_20150507_019 Hotovo. Díky rychlým otáčkám to není úplně tuhé. Můžete to dát na chvíli do mrazáku…recepty_vegan_matovazmrzka_wp_20150507_020 Ale mně to vyhovuje takto… je to tak akorát, aby to osvěžilo…. kašovitá konzistence… posypáno čokofločky…recepty_vegan_matovazmrzka_wp_20150507_022-600x596zdroj zde

Banánová zmrzlina

Lahodná zmrzlina z banánů…. bez smetany.. bez jogurtu… bez vajíčka…. prostě tak strašně zdravá, že si ji musíte udělat Nápad jsem našla tady.

recepty_ruzne_Bananovazmrzlina__dsc3395

Na jednu porci si připravte jeden banán. Čím zralejší, tím lépe, protože nebudete muset přidávat téměř žádné další sladidlo (tím sladidlem myslím med apod…. o žádných umělinách tady není řeč :-))

Nedělejte si zmrzlinu do zásoby, připravte jen tolik porcí, kolik sníte…

recepty_ruzne_Bananovazmrzlina__dsc3396

Na plech či talíř si dejte pečicí papír a banán nakrájejte na kolečka. Dejte do mrazáku. Na cca 3 hodiny. Ne o moc déle, pak jsou moc zmražené a stejně budete muset čekat, než lehce povolí, aby šli rozšlehat…recepty_ruzne_Bananovazmrzlina__dsc3417

Po uplynutí času si připravte mixér. K banánu můžete přidat něco dobrého – med, nutekakao, jiné mražené ovoce… to je jen na vás…

Já jsem zkusila dvě varianty.

První je s datlovým sirupem.

recepty_ruzne_Bananovazmrzlina__dsc3418Přidala jsem ho jen trochu, banán byl sám o sobě sladký…recepty_ruzne_Bananovazmrzlina__dsc3419

 Jako druhou přísadu jsem zvolila oříškovo-čokoládový krém – takovou nutellu…. ale můžete klidně zkusit přidat jen kakao. recepty_ruzne_Bananovazmrzlina__dsc3422 Banány postupně dávejte do mixéru a mixujte spolu s trochou další přísady, než vznikne hladký krém.recepty_ruzne_Bananovazmrzlina__dsc3423Díky šlehání je lehce povolený, takže je dobré ho dát ještě na cca 30 minut do mrazáku. Nezapomeňte na ni, protože po delší době se pak změní v jednu tuhou hmotu… kterou sice můžete naškrábat lžičkou, ale už to není ono…recepty_ruzne_Bananovazmrzlina__dsc3431

 A můžete mlsat…

zdroj zde

Chia puding

Chia semínka jsou poslední dobou velmi populární, často označována jako tzv. „superpotravina“. Jeden jednoduchý recept vám proto zde přinášíme.DSC15291-472x600Budete potřebovat tekutinu, ve které je rozmícháte – můžete použít smoothie, ale ještě lepší je nějaké dobré rostlinné mléko – buď domácí výroby nebo kupované. To domácí určitě přislaďte, většina kupovaných je sladkých, tak to netřeba… Je nutné myslet na to, že chia semínka nijak nezmění chuť tekutiny – tudíž, aby vám chutnal puding, musí vám chutnat samotná tekutina.DSC15311-600x300Poměr míchání je cca 1:5.DSC15321-600x398Zalijte mlékem a promíchejte.DSC15331-600x398Během cca 5 minut ještě jednou zamíchejte.DSC15361-600x300Pokud to cca 15 minut puding neztuhne, přidejte ještě další chia a opět zamíchejte.DSC15371-600x398Hustota by měla být stejná, jakou máte u normálního pudingu. Dejte vychladit.DSC15451

Navrch můžete dát rozmixované ovoce a čerstvé ovoce – dle vaší chuti a obsahu ledničky.DSC15531-600x600Ale určitě ovocnou složku přidejte, nevynechávejte jí – propojení chuti ovoce s chia semínky je super.1796932_10205668791973178_2087585821377200668_o-600x600I poměr chia a ovocné složky je jen na vás.WP_20150303_12_27_40_Pro-600x600Vychlazený chia puding a horké maliny je taky super kombinace.

zdroj zde

Lilek, pórek, tempeh a quinoa

Tohle jídlo v podstatě má spoustu modifikací, záleží co máte v lednici… budu se snažit napsat všechny varianty, které mne napadnou… a na další určitě přijdete sami…recepty_vegan_lilekquinoa_wp_20150306_058U nás v lednici si ležel lilek, kousek pórku a tempeh. Ale stejně dobře by se dala použít cuketa, cibule a tofu. Nebo klidně jen zelenina, včetně třeba papriky a pak by to bylo v podstatě takové „lečo“… Opravdu se nemusíte bát pustit uzdu fantazie…recepty_vegan_lilekquinoa_wp_20150306_059 Vše na kostičky…  U takto malých (mladých) lilků ani nemusíte nasolovat, protože se mi ještě nestalo, že by malý lilek byl hořký. A to, že nám pustí vodu v pánvi nám nevadí.recepty_vegan_lilekquinoa_wp_20150306_062Vše orestujte na oleji v pánvi a přidejte oblíbené koření. Já použila směs Hungaria. Poté přilijte rajčatovou passatu (pasírovaná rajčata), provařte a dochuťte – já použila sůl, pepř a sladkou chilli omáčku.

Ale i tady je opět na vás jak to máte rádi. Myslím, že dochucení jídla je opravdu u každého čistě individuální a nelze na to dávat přesná pravidla a recepty. Prostě musíte ochutnávat a upravit chuť podle svého.

A také lze přidat semínka nebo ořechy. Já použila půl balíčku slunečnicových semínek.recepty_vegan_lilekquinoa_wp_20150306_061

 Jako přílohu jsem zvolila quinou. Tentokrát jsem koupila tříbarevnou. Pro tři osoby potřebujete tak 180g – 200g.recepty_vegan_lilekquinoa_wp_20150306_063 Quinou propláchněte a dejte vařit – já použila rýžovar, ale jde to samozřejmě i v hrnci.
Na každém sáčku s quinou je jiný poměr vody, já to ale vařím jako rýži – tj. jedna ku jednaapůl.

Samozřejmě trošku osolit.recepty_vegan_lilekquinoa_wp_20150306_065 Za dvacet minut je hotovo… stačí promíchat a servírovat.recepty_vegan_lilekquinoa_wp_20150306_068Na talíři ještě lze posypat dalšími semínky a třeba sušeným medvědím česnekem…

zdroj zde

Cuketová pomazánka

Máte v lednici cuketu a nevíte co s ní? Zkuste tuhle úžasnou pomazánku, která chutná dobře teplá i studená.WP_20151001_016-600x515Budete potřebovat pouze cuketu, cibuli, česnek a případně trošku pálivé chilli omáčky.WP_20151001_013-600x431Cibuli nakrájejte na jemno, česnek na plátky.WP_20151001_015-600x338Cuketu nastrouhejte na hrubo.WP_20151001_014-338x600Na oleji orestujte nejdříve cibulku, jakmile zesklovatí, přidejte plátky česneku a po chvíli nastrouhanou cuketu. Krátce restujte, osolte, opepřete, případně přidejte chilli omáčku.

Namažte na pečivo a hned můžete jíst. Teplá je úžasná, ale i studená chutná dobře…WP_20151001_017

zdroj zde