Klíčení luštěnin

Luštěniny jsou nepostradatelným zdrojem rostlinných bílkovin. Konzumace různých klíčků je pro naše zdraví velmi prospěšná. Lze z nich získat velké množství různých vitamínů. Samotné klíčení není vůbec složité. Nejpohodlnější, navíc použitelné pro většinu potravin, je klíčení na nakličovacích miskách. Můžete ale klíčit i v PET lahvi.

Většinou se doba klíčení pohybuje v rozmezí 3 – 7 dnů. Všechny luštěniny před klíčením namáčíme přibližně na 12 hodin. V průběhu klíčení pravidelně proplachujeme tekoucí vodou.

Vitamíny a minerální látky v jednotlivých luštěninách

Mungo – A, B1, B2, B12, C, E, Fe, K, P, Ca, Mg

Čočka – A, B1, B2, B6, B12, C, E, niacin, Fe, Zn, Mn, Mg, Ca, Na, Cu, P, K

Cizrna – A, B, C, D, Ca, Mg, K, Fe, P, Zn, Mn

Hrách – A, B1, B2, B6, C, Ca P, Mg, Cu, Mn, Zn, Fe, S, Na

Adzuki – B1, B2, nacin, P, Mg, K, Fe, Ca